Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen, administrerende direktør Tor Helge Sørensen og styreleder Terje Johansen gleder seg til å komme i gang med fjernvarme-utbygginga nå som alt det økonomiske er på stell.

Århundrets energi- og miljøpakke til Finnsnes

Våren 2016 tas de første spadetakene for å få lagt 20 kilometer fjernvarme fra Botnhågen til Silsand.

Enova tildeler 52 millioner kroner til fjernvarme-prosjektet til Senja avfall. Dermed er alt lagt til rette for at utbygginga kan starte så snart snøen forsvinner i 2016.

– Det er århundrets energi- og miljøpakke til Finnsnes og omegn. For regionen er dette noe som er helt unikt. Der andre fjernvarme-leverandører må kjøpe inn råstoff for å fyre med så får man her alt servert på et fat. Dette er noe som fremtida vil nyte godt av, sier styreleder i Senja avfall, Terje Johansen, på pressekonferansen som ble avholdt i Botnhågen fredag. Han roser også administrerende direktør, Tor Helge Sørensen, for det arbeidet han har lagt ned for å få dratt prosjektet i land.

– Nesten helt siden han ble ansatt som direktør i Senja avfall har Tor Helge jobbet dag og natt med dette prosjektet. Ære være han og resten av Senja avfall, skryter styrelederen.

Sju millioner ekstra

Enova tildelte allerede i 2013 45 millioner kroner til Senja avfall for å få finansiert prosjektet, men for å bedre den øknomiske sikkerheten gikk selskapet inn for å få sju millioner til. Det er de ekstra millionene Senja avfall nå har fått tildelt.

Prislappen på 20 kilometer fjernvarme fra Botnhågen til Silsand kommer på omtrent 139 millioner kroner.

– Vi har brukt to år på få innvilga den siste søknaden. På den tiden har markedet også blitt mer positivt. Det skjer mye på Finnsnes, med nye etableringer og flere som ønsker å etablere seg. Når vi i tillegg kan tilby fjernvarme, ja, da kan jeg ikke tenke meg til annet enn at området blir enda mer attraktivt, sier administrerende direktør i Senja Avfall, Tor Helge Sørensen, til Folkebladet.

Han får støtte fra Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen.

– Dette er et kinderegg. Dagen i dag er en stor dag, og en milepæl for kommunen. At det nå legges tilrette for å få utnyttet energi man ikke har utnyttet ellers, og i tillegg får tilrettelagt for et mye koseligere Finnsnes sentrum, sier ordføreren til Folkebladet etter pressekonferansen.

– Når torget blir et torg, og ikke et snødeponi, skyter Sørensen inn.

To fluer i en smekk

Rørene skal legges fra Botnhågen, langs "gammelveien", til Finnsnes. Det medfører en totalrenovering av den utskjelte veien.

– Det har vært et skrikende behov over flere år å få gjort noe med den veien, men nå slår man altså slå to fluer i en smekk. Derfor har man også fra kommunens side avventet med å sette i gang en utbedring av den veien, forteller Sivertsen.

Kilde: Folkebladet